Szüreti mulatság 2024

Szeptember 26-án került sor a kollégium hagyományos szüreti mulatságára, amely egyben az itt lakók tanév-indító bulija is.
Idén jelentős szerepet töltött be a kürtőskalács a programban: több helyszínen és időben is felbukkant. Már az esemény előtt napokkal kaptak a diákok egy ppt-t, amiből szinte mindent megtudhattak ennek a népszerű süteménynek a múltjáról és jelenéről, alapanyagairól és ízeiről, rokonairól és rekordjairól. Mindezt azért, hogy aztán a programon egy kvíz keretében számot adhassanak a tudásukról. És hogy mindez ne csak elmélet maradjon, a Kürtősmester jóvoltából élőben szemlélhettük meg a kalács készítését, és persze meg is kóstolhattuk a finom édességet vacsora után – porcukros, diós, fahéjas, kakaós változatban is. A kvízen a legjobb eredményt a Bézs apartman diákjai érték el, gratulálunk nekik!
De nézzük sorban: a program délután 4 órakor népviselet bemutatóval kezdődött, ahol vállalkozó kedvű lányaink magukra öltötték a különböző tájegységek népviseleteit. Láthattunk dél- alföldi, dobozi, kalocsai, rábaközi, tápiószecsői valamint moldvai népviseletet is. Megtudhattuk, hogy hol találhatók ezek a tájegységek valamint ízelítőt kaphattunk a viselt ruházatok jellemzőiről is. Mindezt a diákok szorgos kutatómunkájának köszönhetjük.
Ezt követően Hoppál Mihály zenész és fia játszott és énekelt nekünk a programhoz illő dalokat, majd egy tehetséges diákunk kapott lehetőséget, hogy elénekeljen néhány nótát, amihez szintén Misiék nyújtották a hangszeres kíséretet.
A zenélés után a ládákban várakozó szőlőt ledaráltuk és kipréseltük, hogy aztán mindenki megkóstolhassa a mustot: az idei termés is igazán édes volt!
A vacsorát a kertben fogyasztottuk el, aminek az addigra elkészült kürtőskalácsok és a must is része volt.
Tele pocakkal és új élményekkel gazdagodva zártuk az estét.
Köszönjük a Zsótér Pál Alapítványnak a támogatást, amely lehetővé tette, hogy ilyen színes programot tudjunk szervezni.