GastroMex 2023
A korábbi hagyományoktól eltérően idén a tanév végére, június 6-ra tűztük ki a GastroMex fesztivál napját. Terveink szerint a Medgyes ház udvarán kenyérlángos sütéssel, majd annak elkészülte után kefíres gyümölcsös sütivel ünnepeltünk volna a Szily Kriszti néni által szerzett kemence mellett. Ezzel párhuzamosan a gyermekeknek lehetősége lett volna focizni, frizbizni, kerekesszékkel szlalomozni és tekézni a Citrom apartmanos fiúk által szolgáltatott – kívánságműsorral egybekötött – zene mellett. Terveink az időjárás mostoha volta miatt ugyan átszervezésre kerültek, de ennek ellenére nagyszerűen sikerült a tészta kelesztése, majd a gyerekek általi díszítése. Az ételek pont vacsoraidőre lettek kész és az ebédlőben fogyasztotta el őket közösen valamennyi apartman.
A minőségük bizonyítékául, másnap már minden el is fogyott.
Az alapanyagok:
Kenyérlángos (8 db tepsihez, 40×60 cm-es):
- 7 kg liszt (BL55 finom vagy bármilyen kenyérliszt)
- 350 g élesztő + kis cukor
- 4 l tejföl
- 2 kg (lila)hagyma
- 4 fej fokhagyma
- 2,5 kg kockázott bacon
- 2,5 kg kolbász
- 3 kg reszelt sajt
- só
Kefíres kevert sütemény gyümölccsel (4 tepsi, 40X60 cm)
- 24 db tojás
- 4 kg liszt
- 120 g sütőpor
- 2 kg cukor
- 8 kg gyümölcs (fagyasztott meggy, barack, ilyesmi)
- 1 l olaj
- 2 l kefír
- 80 g vaníliás cukor
- 8 citrom héja