Kirándulásunk Agárd-Gyenesdiás-Keszthely figyelemre méltó helyein

A 6.a osztály 2024.09.26-án tartalmas kiránduláson vett részt. Egy teljes napot igénylő utunk első állomása Agárdon a Gárdonyi Emlékház volt.

Itt született Gárdonyi Géza Ziegler Géza néven. Mivel Gárdonyban keresztelték, ezért fiatalkorában, újságíróként Gárdonyira kereszteltette a nevét.

Az emlékház tárlata, bemutatja az író életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárolókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető, valamint az egri vár kicsinyített másolata is látható.

A második úticélunk a Festetics Imre Élményközpont volt Keszthely szomszédságában. Higgyétek el, erről a látogatóközpontról nem mesélni, hanem látni kell. Ez egy csodavilág.

Van itt a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit bemutató Természet Háza Látogatóközpont mindenféle interaktív látványelemekkel, fotókkal, akusztikus és vizuális effektekkel színesített kiállítása.

Persze bennünket leginkább az Állatpark és a Vadfarm vonzott, ahol nagyvadakkal ismerkedhettünk. Őzek, gímszarvasok, dámvadak, muflonok, vaddisznók mutatták meg magukat, aztán különféle juh fajták. Az őshonos állatfajok között bivalyok, lovak, szamarak, mangalicák és a baromfiudvarok lakói egymást túlkiabálva várták tőlünk az eleséget, amit kaptak is, hisz vezetőnk Zoli bácsi kérdéseire helyesen válaszolva 6 zacskó állateledelt nyertünk.

Olyan jó volt őket simogatni!

És persze, ha már Keszthely mellett voltunk, harmadik állomásként nem hagytuk ki az impozáns Festetics -kastély meglátogatását, mely a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt.

Lenyűgözött bennünket a kastély 80 ezer kötetes könyvtára, ami azért tudott ilyen állapotban megmaradni a második világháború alatt is, mert Keszthely szovjet megszállását követően a városparancsnok a Festetics család alkalmazottainak közbenjárására befalaztatta a könyvtárat és a mellette lévő néhány helyiséget. Az így lezárt termekbe összegyűjtötték a legértékesebb berendezési tárgyakat, amelyek ezáltal eredeti helyükön vészelték át a háborús időket.

És érdekesség: a Kincsem film első jeleneteit is a kastélyban forgatták.

Reméljük a beszámolónk alapján ti is kedvet kaptatok ahhoz, hogy végig járjátok ezt az útvonalat, vagy egy részét.