Science Day, avagy a tudomány diadala az iskolában

Csordás Ákos cikke a 2024. június 19-i eseményekről

Ha azt mondom, tudomány, mi jut az eszedbe? Őszes hajú, szemüveges bácsik, akik számokat és betűket írogatnak? Tévedsz! Valamilyen értelemben, mert bár sztereotípia a fenti leírás, korántsem teljes, ugyanis idén, 2024-ben, iskolánkban megrendezésre került a SCIENCE DAY (akik nem tudnak angolul, azoknak lefordítom: TUDOMÁNYNAP)!

A program több kategóriára oszlott (pl. biológia, fizika, hobbi), amelyek nagyjából („plusz-mínusz”) negyedóra hosszúak voltak. De az ördög sosem alszik, pláne ilyenkor. Ugyanis váratlan esemény miatt ki kellett menni az udvarra. Ezeket a részeket nem írom le részletesen. Visszatérve a Színházterembe, az Intézményvezető úr és Hományi Péter úr, az iskola megbecsült könyvtárosa és első számú kreatív embere mondott megnyitó beszédet, és kezdődtek is az előadások.

Az 1. szekció a biológia volt. Itt először Végh Balázs Donát tartott beszámolót az egész éves Locsold meg!-projektről, amely úgy körbefonta a 2023-24-es tanévet, mint az itt növesztett növények indái. Az előadásból áradt a szakértelem és a profizmus (bár ez mindegyikről elmondható J) Eközben Radics Csaba lépett színpadra, és a vízkultúráról, öntözésről beszélt. Ez inkább biokémia, biológia és kémia „az egyben” volt, olyan dolgokat vizsgálva, mint a tápanyag-összetétel. Ezután Pöczön Mannasé következett, a Reka:bit nevű eszköz segítségével épített öntözési rendszerről beszélt. Ennek vannak kis try-yourself minikiszerelései és kaspó öntözésére tervezett nagy verziót is meg lehet hajtani vele.

A 2. szekció a fizikával foglalkozott. Horváth Horka bemutatta lézervágta műveit (pl. a Labirintusban látott Minotauruszt). Utána Hencs Bence PPT-n keresztül megismertetett 8x8x8-as LED kockájával, amelyen évekig dolgozott (és ez meg is látszott rajta JJ). Az eszköz RGB-kből áll össze: Red = piros, Green = zöld, Blue = kék. Ez a 3 szín ugye minden szín alapja. Ezzel a kockával már korábban sikereket ért el! Ezután Barsy Anna tanárnő vezetésével a 8. A osztályosok elfoglalták a színpadot, és elképesztő fizikai „varázslatokat” mutattak be a Fizika show részeként. Többek között fejjel lefelé fordított pohárban tartottak bent vizet, és vizes zacskóban is, lyukasztás után!

A 3. szekció volt talán a legérdekesebb: Szatmári Luca a D.I.S.C. személyiségtípusokkal kezdte a sort, majd utána Kálmán Dóra beszámolóját hallgattuk meg a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány rendkívül érdekes munkájáról és személyes tapasztalatairól. Végül Pöczön Manassé prof. és Hencs Bence prof. tért vissza a vetítővászon elé, egy aktuális és hasznos előadásra a drogokról és egyéb tiltott szerekről. Persze itt kiemelték ezek veszélyeit, és óvtak mindenkit a használatuktól!

A szekciók közti szünetek egyre hosszabbak lettek lelkiekben (főleg az utolsó 4. résznél), így mikor Hományi Péter bácsi megnyitotta, és a színpadra hívta Rácz Patrikot, mindenki feszülten figyelt rá. Ő legómodelleken személtette témáját, a MÁV híres mozdonyait. A történelmet és a vonattudományt vegyítő előadás kifejezetten érdekfeszítőre sikerült. Utána Marosi Bence a látásról és látássérülésekről adott elő. Ez szintén nagyon érdekes volt, és meglepően komoly orvosi részleteket is tartalmazott! Rögtön utána Szabó Tünde következett, és a családfakutatásról mesélt. Itt olyan tippeket is kaptunk, hogy hogyan állítsuk fel a saját családfánkat. Ezt egy saját maga által készített családfán is prezentálta. A 4. szekciót, egyúttal a Science day programját is Böhm Sándor Bendegúz zárta, aki a kerekesszékes vívásról tartott egy izgalmas előadást. A nézők így megismerhették a vívás fajtáit, eszközeit, és arra is tanácsot kaptunk, hogy érdemes elkezdeni.

Mindegyik előadást vastaps kísérte. Minden szekció végén kihívták az előadókat, és lehetett tőlük kérdezni, bármit, ami érdekelte az előadásukban az embert, és esetleg nem kapott rá választ. Végül pedig a bátor előadók ajándékban is részesültek.

Innen is szeretnék mindegyikőjüknek gratulálni!